Aanpak infectiepreventie en antibioticaresistentie: Niet alleen, maar samen
Ooit was het de jongste poot van het NAZL, het Limburgs Zorgnetwerk Infectiepreventie en Antibioticaresistentie, LINK genaamd. Hoewel “jong” relatief is, gezien het feit dat er inmiddels al acht jaar intensief wordt gewerkt aan de opdracht vanuit het ministerie van VWS: ‘Ga aan de slag met infectiepreventie (IP) en antibioticaresistente (ABR)’. Kwartiermakers van het eerste uur schreven in het jaarverslag van 2017: “De noodzaak voor de aanpak van antibioticaresistentie staat helder op het netvlies van zowel professionals als van bestuurders. Dat is een prima uitgangspositie voor de volgende stappen”. Het zorgnetwerk heeft sindsdien samen met regionale zorgprofessionals stevig doorgepakt om infectiepreventie en antibioticaresistentie onder de aandacht te brengen. Want we doen dit niet alleen, maar samen.
Acht jaar op de teller
Even terug naar 2017 toen het ministerie van VWS aan tien regio’s met dezelfde afbakening als de netwerken acute zorg de opdracht gaf om in hun regio actief aan de slag te gaan met infectiepreventie en antibioticaresistentie. Samenwerken met de netwerken acute zorg was een logische keuze omdat dezelfde bestuurlijke partijen betrokken waren. In 2017 lag de focus voornamelijk op het verzamelen van mensen en het opzetten van structuren. Fast forward naar 2023: er staan nu tien regio’s met negen ABR zorgnetwerken stevig verankerd in de praktijk. Samenwerking blijft hierbij centraal staan. Inmiddels organiseren de negen zorgnetwerken jaarlijks structureel een landelijke infectiepreventieweek en de Wereld Antibiotica Bewustwordingsweek (WAAW).* Hierin wordt breed in gezet op zowel fysieke activiteiten zoals symposia en workshops en online op onder andere webinars en podcasts. Zorgprofessionals kunnen actief deelnemen en krijgen toegang tot een divers aanbod van materialen om infectiepreventie en antibioticaresistentie binnen hun eigen organisaties op de kaart te zetten.
Draagvlak, communicatie en verbinding, ook buiten de regio
Naast de concrete projecten gaat op de achtergrond het werk van het projectteam van het Limburgse zorgnetwerk gewoon door. Kort samengevat: draagvlak creëren, communiceren en verbinden. In het bestuurlijk ROAZ staat ABR eveneens op de agenda, waarbij bestuurlijke input wordt opgehaald en meegenomen in ons jaarplan. Bovendien kunnen we samen met de professionals van onze stuurgroep en het Regionaal Coördinatie Team (RCT) de relatief abstracte opdracht vertalen naar concrete activiteiten. Zij checken bij hun eigen achterban wat de concrete behoeftes zijn, waar de prioriteiten liggen en daar gaan we vervolgens mee aan de slag. Een goed voorbeeld hiervan zijn de contacten die gelegd zijn met onze buurlanden Duitsland en België. Dankzij de inzet van onze professionals kunnen we extra aandacht besteden aan de samenwerking met het omringende buitenland. Hoe staan de zaken bij onze buren ervoor als het over IP en ABR gaat?
Successen om trots op te zijn
Antibioticaresistentie wordt vaak een stille pandemie genoemd. Zowel landelijk als in onze regio is de aandacht voor dit probleem aanzienlijk toegenomen. In de studio van het MUMC+ namen leden van het RCT een uitgebreide podcast op over het gebruik van antibiotica en de gevolgen daarvan. Dit bleef niet onopgemerkt; regionale en landelijke media, waaronder L1 en de NOS*, pikten dit belangrijke onderwerp op en brachten het onder de aandacht met een interessant en veelbekeken item.
Beluister de podcast of Bekijk het fragment van NOS hieronder:
Infecties komen niet alleen binnen de acute zorg voor. Daarom is het ook belangrijk dat infectiepreventie op de agenda staat van instellingen in de langdurige zorg. Begin 2023 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een rapport gepubliceerd over het feit dat infectiepreventie nog aandacht behoeft in de gehandicaptenzorg. Daarop voortbordurend heeft het zorgnetwerk Limburg een landelijk webinar* kunnen organiseren waarbij verschillende (GHZ) zorgprofessionals aan tafel vertelden over dilemma’s en oplossingen. Infectiepreventie is namelijk ook mogelijk in combinatie met huiselijkheid en andere cliëntenbelangen die op het eerste gezicht contrasterend kunnen lijken.
Vooruitblik 2024 : ABR wordt AMR
Dit jaar is de subsidieperiode voor de ABR zorgnetwerken met vier jaar verlengd. De opdracht blijft gelijk maar per 1 januari 2024 gaan de Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie over naar de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële resistentie. Oftewel, van ABR naar AMR.
Waar ABR zich uitsluitend richtte op bacteriën, heeft AMR een bredere focus. Naast bacteriën omvat het ook virussen, parasieten en schimmels, aangezien ook deze resistent kunnen worden. Hiermee sluiten we goed aan bij internationale ontwikkelingen.
Vanaf 1 januari 2024 draagt het Limburgse zorgnetwerk dus de nieuwe naam: het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg.